Podbalul
Tussilago farfara
Familia: Asteraceae
Genul: Tussilago
Specia: T. farfara
Plantă perenă, cu flori galbene (de cca. 2 cm). Înflorește în februarie-martie, înainte de dezvoltarea frunzelor. Se aseamănă, oarecum, cu păpădia.
Preferă locurile umede; e o plantă întâlnită pe malul apelor, pe coastele erodate, râpoase, pe marginea drumului.
După Dr. Gerhard Madaus, numele genului provine din latinescul tussis (= tuse), la care se adaugă sufixul de la agere (= a îndepărta), tussilago însemnând, aproximativ, care îndepărtează tusea. [1] Podbalul și preparatele din podbal tratează afecțiunile căilor respiratorii.
Frunzele se folosesc în scopuri medicinale (se prepară siropuri, sucuri, ceaiuri, se folosesc la inhalații), dar și în bucătărie: sărmăluțele pot fi învelite în foi de podbal , se pot găti ciorbe, garnituri. Crude, se folosesc în salate.
Atenție, dozele mari de pobdal sunt toxice.
Bibliografie:
1. http://212.185.118.226/publlehrbuch/xml/Frame.asp?D=13381344.xml&S=TUSSILAGO
Comentarii
Trimiteți un comentariu